Oud Alblas

We schrijven het jaar 1974. Ergens in de Alblasserwaard ligt een klein rustig boerendorpje met zo'n 1500 inwoners. De nieuwbouw-wijk nadert zijn voltooiing terwijl er al weer een nieuwe nieuwbouwwijk in aanleg is, waarmee de nieuwbouw-wijk in de volksmond direkt reduceert tot 'oude nieuwbouw', terwijl de nieuwe wijk de 'nieuwe nieuwbouw' gaat heten. Kortom, nogal een invasie van nieuwe inwoners voor zo'n klein dorp.

Aan de zuidrand van de oude nieuwbouw, in de Koningin Emmalaan, werd ook een nieuw huis gebouwd. In mei 1975 werd het opgeleverd en de jongste nieuwe bewoner was ik, toen zo'n 2 jaren oud. Op de volgende plattegrond ziet u hoe Oud Alblas er toen ongeveer uit zag. Leuk detail is overigens dat dit blijkbaar een kaart was van hoe het moest worden, en niet van hoe het geworden is. Want als u er nu gaat kijken, ligt de Koningin Emmalaan niet in het verlengde van de Dr. A. de Haanstraat, maar net iets meer naar het westen. Blijkbaar was het toch handiger om de parkeerplaatsen aan de oostzijde van de straat te plaatsen.

Kaart Oud Alblas
Oud Alblas 1974 (Klik op de kaart voor een vergroting)

Hoe klein en knus het dorp Oud Alblas toen was wil ik laten zien aan de advertenties van de lokale middenstand achter op de kaart. Sommige zaken zijn er nog steeds. Andere zijn inmiddels verdwenen, zoals mevrouw Cees de Jong, aan wie ik menig snoepje te danken heb. Dit was haar advertentie. Ik weet niet of ik als kleine jongen veel verstand had van Kenmore en Pastunette, maar dat terzijde.

Ook bakker Van Zessen heeft het veld moeten ruimen. Ooit was het dorp twee bakkers plus een bezorgbakker rijk, maar in de Brugstraat liggen er afgeknipte haren waar vroeger de broodkruimels lagen. Het was een winkeltje in een mooi karakteristiek pand en -volgens de advertentie- blijkbaar beroemd om zijn koekjes, cake en krentenbrood.

Dan was er nog een sigarenmagazijn. Ik was blijkbaar te jong voor sigaren, want ik weet er niks meer van.

Makelaar Kool werkte toen nog vanaf zijn huisadres.

Vogel is waarschijnlijk wel een naam waarmee het Nederlandse marktpubliek goed op de hoogte is. Vroeger riepen we altijd: 'Koek van Vogel zo hard als een kogel. Als je er in bijt ben je al je tanden kwijt.' Maar dat was lichtelijk overdreven. Ik heb ze later nog wel verkocht -op de markt in Oude Tonge- en rijkelijk genuttigd en ik heb al mijn tanden nog.

Dan een staaltje marketing ten beste: was- en droogmachines en gespecialiseerd in airconditioning en telefoonbeantwoorders. Er was blijkbaar markt voor in Oud Alblas... Kan me niet herinneren dat we sahara-hete zomers hadden, en ik sliep nog wel op zolder, waar het meestal het heetst was.

Dan Cafe de Krom, later ook wel Nel in de Krom. Altijd een leuk plekje: in de zomer om te kanoen in de winter om te schaatsen.

Brouwer kan ik me vooral herinneren uit mijn fietstijdperk. Elke dag op de fiets heen en weer naar Rotterdam. Heb ik heel leuke herinneringen aan, maar de minder leuke brachten me vaak bij Brouwer. Zoals die keer dat ik in de gladheid op 'het bruggetje' slipte en onderuit ging. Omdat mijn voorheen ronde fietswiel nu meer op een Zeeuwse bolus leek (qua vorm dan) kwam ik al gauw bij Brouwer terecht die de boel dan weer fikste.

Voor verf, behang en behangplaksel gingen we naar Korteland. Ik kan me de lucht van het volle winkeltje nog herinneren.

Toen de Random Access Banking Organisation (RABO) nog Raiffeissen heette... Op mijn eerste spaarbankboekje staat het nog. Toen hadden ze nog niet eens een full-time bemanning van het kantoortje. Er is toch wel wat veranderd, ja.

Tenslotte, om te laten zien hoe het verder is gegroeid qua aantal inwoners de volgende plattegrond. Vreemd genoeg echter, leverde meer inwoners het dorp niet meer middenstand op. Het is nog niet zo lang geleden dat de bakker, melkboer, visboer, scharenslijper en bloemenman aan de deur kwamen verkopen. Straks komt dat misschien wel weer als AH teleshoppen ook in Oud Alblas mogelijk gaat worden.


Oud Alblas 1984 (Klik op de kaart voor een vergroting)

Hopelijk heeft deze pagina u een beetje sfeer van toen laten proeven. Die sfeer die nu soms een glimlach oproept, maar waaraan we toch goede herinneringen hebben, niet waar?

Tot slot nog een blik op het Oud Alblas van 1832:


Oud Alblas 1832 (Klik op de kaart voor een vergroting)

Ansichten

En dan nog een aantal ansichten zoals die verkocht werden door mevrouw Seton. De foto's dateren waarschijnlijk uit eind jaren 70 tot begin jaren 80 van de 20e eeuw, maar als iemand een preciezere datering heeft, dan hoor ik het graag!


Het bejaardenhuis


Het Trefpunt


De Kooiwijkse molen


Kleuterschool Pr. Marijke


Het oude gemeentehuis en ook consultatiebureau


Karakteristieke boerderijen aan het Westeinde


De pastorie, het riviertje de Graafstroom met de molen De Hoop, kleuterschool de Wilgenroos, en het oude gemeentehuis


De Peilmolen